Organiseren is een koud kunstje als je dit doet

Schoon in je huis is schoon in je hoofd. Mijn moeder zei het altijd al en ik zeg het ook altijd als ik mensen adviseer. Het is echt waar. Als iets lekker opgeruimd, overzichtelijk én goed georganiseerd is, voelt het leven opeens een stuk makkelijker aan.
1 keer gedeeld
0
0
0
1
0
0
0

Daarom heb ik wat handige tips op een rijtje gezet om je huis én dus ook je leven makkelijk te organiseren. En, veel heb je er niet voor nodig! Dus laten we aan de slag gaan.

Tip 1: Mandjes, mandjes, mandjes

De mensen die me goed kennen weten dat ik dol ben op mandjes, opbergboxen en andere dozen waar je alles in kwijt kunt. Zo heb ik mijn kledingkast vol met mandjes waarin ik alles op kleur heb georganiseerd. Maar ook mijn keuken staat er vol mee. En, zoals ik altijd zeg tegen iedereen: “Je hoeft niet alles even netjes in het mandje of de opbergbox te leggen. Dat doe ik zelf ook niet. Door het mandje is het ook al netjes weggezet en georganiseerd.” Je kunt er zelfs een labeltje op plakken en klaar is Kees. Nou inderdaad, zelfs Kees kan het op deze manier allemaal netjes fixen!

Tip 2: Opgeruimd staat netjes

Ik weet het, weggooien is ook niet mijn sterkste kant, maar het moet toch af en toe! Ik heb vroeger bij ‘Hoe Schoon Is Jouw Huis?’ gezien wat er kan gebeuren als je niet een in de zoveel tijd rigoureus dingen wegdoet. Dankzij die ervaring heb ik voor mezelf een heel goede methode ontwikkeld om de boel te reorganiseren. Ik pak twee opbergboxen of dozen. De een is om meteen weg te geven of weg te gooien, terwijl ik op de andere box een groot vraagteken zet. Dat is mijn twijfelbox, ofwel de doos waar ik spullen in doe waar ik nog even over mag twijfelen van mezelf.

Misschien twijfel je omdat het iets dierbaars is waar je nooit naar omkijkt, maar waar je nog veel emotionele waarde aan hecht. Twijfelachtig! Of is het een voorwerp waarvan je denkt: “Wist niet dat ik die nog had maar die zou binnenkort wel eens van pas kunnen komen.” Twijfelachtig! Gewoon in de box gooien en één week of één maand in de hoek zetten. Spreek met jezelf een termijn af, zet die in je kalender en open de doos weer op de dag die je met jezelf hebt afgesproken. Nu moet je echt een besluit nemen: weggooien óf opruimen?

Tip 3: Verjaardagen en afspraken organiseren

Over kalenders gesproken, ik word zelf altijd hartstikke blij van een goed georganiseerde agenda en kalender. Kies een leuke kalender uit, hang die op een vaste plek (WC, keuken, waar je maar wilt) en begin met alle verjaardagen. Ik hou ervan om persoonlijke berichtjes te sturen, dus iemands verjaardag onthouden is heel belangrijk. Ik zet nooit mijn felicitaties op een tijdlijn, dat vind ik dus heel erg onpersoonlijk. Na de verjaardagen zet ik alle andere belangrijke gebeurtenissen in de kalender. Huwelijken, sterfdagen, noem maar op.

Nu heb je alle vaste, belangrijke gebeurtenissen op één plek hangen én kun je ze ook altijd weer makkelijk terugvinden. Ook dat is organiseren en het ruimt echt op in je hoofd. Hetzelfde geldt overigens ook voor je jaaragenda. Ik heb nog zo’n ouderwetse waar ik alles in schrijf. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Ben jij meer van de digitale agenda, be my guest en gebruik die. Als je alles maar op één plek hebt in plaats van drie verschillende plekken.

Welke organisatietips heb jij? Ik wil ze allemaal van jullie weten! Ga naar mijn YouTube kanaal of Facebookpagina en deel je ervaringen.