De boel eens lekker afstoffen, daar wordt iedereen toch blij van!

Er valt veel te vertellen over, jawel: stof. En, het woord kun je op verschillende manieren gebruiken, zoals zoveel woorden overigens. Het is dus een onderwerp dat alles behalve ‘stoffig’ kan worden genoemd. Kijk, daar ga je al!
Marja Middeldorp over afstoffen

Je snapt het, ik ga het de komende maand alleen maar over stof hebben én over alles wat daarmee te maken heeft. We krijgen er dagelijks mee te maken en het verdwijnt eigenlijk nooit. Dat verdient dus wat extra aandacht. Zeker nu we ook richting de voorjaarsschoonmaak gaan, als je daar nog aan doet uiteraard.

Stof tot nadenken

Bij het onderwerp stof hoort natuurlijk ook een huishoudtool die in ieder huis wel te vinden is: de stofzuiger. Wow, wat een uitvinding! Het is één van mijn favorieten, want oh oh oh zonder zou ik niet kunnen leven. Betekent natuurlijk niet dat je geen stofdoeken meer gebruikt, want ook die liggen standaard in mijn schoonmaakmandje.

Voor dit komende jaar heb ik voor mezelf een soort agenda gemaakt met onderwerpen. Iedere maand behandel ik een ander huishoudelijk onderwerp, wat ik heerlijk een maand lang kan uitdiepen. Zelf had ik bedacht dat stof daar natuurlijk niet mocht ontbreken. Maar nu de nieuwe maand is aangebroken en ik moet gaan schrijven over stof, dacht ik in eerste instantie opeens: “Oh jee, wat moet ik in hemelsnaam hierover gaan vertellen wat niemand niet al weet?” Nou, eerlijk gezegd helemaal niets, maar dat is niet erg. Er valt nog steeds voldoende over te praten.

Internet staat er vol mee

Dus, ik begin gewoon bij stap 1: Google. Er rolt altijd wel iets uit de grootste zoekmachine die ons leven beheerst. En ja hoor, als je zoekt op het woord huisstof krijg je in 0.46 seconden (om precies te zijn) 38.500 resultaten. Daar zal toch wel wat tussen zitten zou je zeggen! Bovenaan de lijst prijkt een heuse Wikipedia pagina. Jawel, huisstof heeft een eigen pagina met informatie. Het zegt iets over waar huisstof uit bestaat, hoe je het verwijdert én dat je er allergisch voor kunt zijn.

Iets anders wat natuurlijk opvalt is het onderwerp huisstofmijt. Je weet wel, die kleine beesies die in je bed kunnen zitten. Ook dit is een onderwerp waar veel mensen dus kennelijk informatie over zoeken. Daar horen dan ook meteen foto’s bij die tot de verbeelding spreken. Eng uitziende beestjes met enge pootjes en een soort van hoektanden. Brrrrr, ik voel ze meteen overal kruipen! Krijg stante pede zin om grondig schoon te maken, terwijl ik dat net gisteren heb gedaan.

LEES OOK DEZE COLUMN:
Alles over onze vloeren en hoe we die schoonmaken

Leven in de woestijn

Zoals velen van jullie weten heb ik, toen ik jong was, in de woestijn van Saoedi Arabië gewoond. Mijn lieve man, die inmiddels al enkele jaren is overleden, was namelijk werkzaam bij een baggerbedrijf. We waren eenentwintig, net getrouwd en hups, we zaten meteen in het buitenland op een plek waar je letterlijk middenin in het stof leeft. Als je daar woont leer je wel dagelijks afstoffen. Want doe je het niet dan zit het binnen de kortste keren overal in (ik bespaar je de details als je het niet erg vindt 😉).

Eerst woonden we in Dammam in Saoedi Arabië. Je moet je voorstellen, toen was er nog niets behalve zand, zand en nog eens zand. Bovendien was het er 50 graden, dus je kon er overdag vrijwel niets doen. Twee jaar later verhuisden we naar Abu Dhabi naar een appartement. Wat ik al zei, er was destijds niets. Maar één ding wat ze in overvloed hadden was: marmer. Tapijt was natuurlijk redelijk zinloos daar, want één keer je deur openlaten en je kunt je tapijt blijven stofzuigen.

Stoffen met de deur open

Ik kan je zeggen, marmer voelde niet als een luxe daar. Het was de meest praktische oplossing en het was ook nog eens lekker koel! Bovendien was het ideaal bij het afstoffen (mooier wordt het steen niet van al dat zand, maar ja). Je ziet alles en dat is wel nodig daar in de woestijn. We leefden letterlijk in het stof. Het was ook de eerste keer dat ik een handige tip voor mezelf ontdekte.

Er stond namelijk nogal wat wind in de woestijn en met een stoffer en blik aan de slag veroorzaak je alleen maar extra veel stofwolken. Maar, het is op te lossen! Ik ontdekte namelijk voor mezelf dat je heel makkelijk een soort eigen blik kon creëren door een krant op het marmer te leggen. Met een plantenspuit maakte ik alle kanten van de krant vochtig waardoor het makkelijk op z’n plek bleef.

Vervolgens borstelde ik al het stof richting de krant. In plaats van dat het bleef rond dwarrelen, wat stof natuurlijk altijd doet, viel het door het vocht meteen op de krant én bleef het liggen. Het is een tip die ik tot op de dag van vandaag nog steeds vaak voor mezelf gebruik. En het blijft altijd goed werken.

Voorjaarsschoonmaak

Tja, dan rest mij nog om wat te zeggen over de welbekende voorjaarsschoonmaak. Ik weet niet of dit een typisch Nederlands ding is, maar ik kan mij zo voorstellen van wel. Ik zie bij het woord meteen vrouwen in klederdracht rondlopen, met grote mattenkloppers en grote wasmanden met gordijnen. Ik weet niet waarom ik daar meteen aan moet denken, het is natuurlijk heel ouderwets op die manier.

Zelf ben ik niet echt van de voorjaarsschoonmaak. Ik snap best dat het heel lekker aanvoelt om aan het einde van de winter eens lekker de bezem overal doorheen te halen en goed af te stoffen.

Grote schoonmaak

Toch vind ik het zelf lekkerder om op verschillende momenten goed met de stofzuiger door het huis te gaan. Aan het einde van ieder seizoen plan ik dus een ‘grote schoonmaak in’. En waarom ik dat ook lekker vind om te doen is dat dat ook een ideaal moment is om mijn huis een beetje in de seizoenssfeer te brengen. Zo wordt mijn huisje lichter en luchtiger zodra het voorjaar en zomer wordt. Terwijl het juist ‘donkerder’ en gezelliger wordt als het herfst en winter wordt.

Ook stof verandert met het seizoen. Zo merk je tijdens het voorjaar natuurlijk dat er meer pollen in de lucht zitten en kun je er donder op zeggen dat vooral tijdens de winter er meer huidschilfers in het stof rond dwarrelen. Kortom, voldoende ‘stof’ om over na te denken komende maand!

Veel liefs,

Marja kus
Dit lezen anderen nu
Samen eten aan tafel

Komen jullie aan tafel?

Komen jullie aan tafel, dan gaan we samen eten? Ik hoor het m’n moeder nog iedere dag zeggen. En nu doe ik het! Jullie ook?