Kleine wasjes, grote wasjes, laat maar lekker draaien

“Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in de wasmasjien. Laat maar lekker draaien.” Ben je opgegroeid in de jaren ’80 dan zitten deze teksten in je geheugen gegrift.
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0

De Surinaams-Nederlandse feestband Trafassi zongen er al over in 1985 en tot op de dag van vandaag is het onderwerp nog steeds ‘hot’. Beter gezegd kookwas als je het mij vraagt, want er gaat geen week voorbij zonder vragen te krijgen over dit onderwerp.

Fake was-news

En dat is ook niet zo gek, want wassen doen we allemaal. Maar doen we het ook allemaal wel op de juiste manier? Kijkend naar de hoeveelheid vragen niet. Maar dat geloof ik niet, want ik ken jullie allemaal als goede schoonmakers. Misschien heeft het wel te maken met de hoeveelheid verschillende informatie die over dit onderwerp te vinden is. Ja, ik geef de schuld aan social media!

Zelf heb ik natuurlijk sinds kort ook een heus TikTok account en ook ik ben ‘verslaafd’ geraakt aan alle informatieve, grappige, korte filmpjes die hierop te vinden zijn. Wat me meteen opviel? Schoonmaken ik ook hot online, maar de tips zijn vaak super ingewikkeld tot domweg complete onzin. Goede reden dus om deze maand weer eens uitgebreid over het onderwerp wassen te praten op mijn website.

Vroegah was het anders

Wat vind ik nu zo leuk aan de was doen? Nou, in de eerste plaats dat ik natuurlijk iedere dag schoon ondergoed kan aantrekken dankzij die ‘wasmasjien’. Dat is een luxe die tegenwoordig natuurlijk de normaalste zaak van de wereld is. Wat is een huis zonder wasmachine? Ik ben ze nog niet tegengekomen eerlijk gezegd.

Vroeger ging dat heeeeeel anders. En, ik ben zelfs al oud genoeg om me te kunnen herinneren dat thuis de pannen met kokend water op het vuur stonden voor de kookwas. Niet gek dus dat ik een absolute fan ben van ieder modern apparaat dat ons op de juiste manier kan ondersteunen bij het doen van huishoudelijke taken. Dat geldt overigens niet voor alle apparaten, want er zijn ook voldoende uitvindingen die écht niet helpen. Maar bij een modern huishouden, hoort moderne hulp.

 

LEES OOK DEZE COLUMN:
Onderhoudt van leer is een vak apart

 

Kleine wasjes of grote wasjes

Wat dat betreft is de wasmachine één van de beste uitvindingen ooit. Het doet het werk voor me, terwijl ik lekker ergens anders m’n werk doe. Dat is dus het tweede waar ik zo blij van wordt bij de was: efficiëntie. Onze wasmachine stelt ons in staat meerdere dingen tegelijkertijd te doen en dat scheelt tijd. Dus zodra het apparaat uitvalt omdat we er niet goed mee om zijn gegaan, of omdat het van ouderdom uit elkaar valt, dan merk je pas hoeveel je die wasmasjien mist.

Dat brengt me bij het onderhoud. Ondanks dat het werkpaarden zijn, is het nog steeds belangrijk dat we er goed mee omgaan. En precies daar gaat het vaak mis. Er zijn handelingen die bijdragen aan het verval van onze wasmachines: te veel was, te veel wasmiddel, te lage temperaturen, te hard water, noem het maar op. Er zijn tal van zaken die onze was kunnen beïnvloeden. En precies daarover ga ik het deze maand hebben.

Hoe schoon is jouw was?

Over het behoud van je wasmachine heb ik overigens wel heel extreme voorbeelden gezien. Het programma ‘Hoe Schoon is Jouw Huis?’ was natuurlijk het perfecte decor voor die voorbeelden. Mijn moeder en ik gingen op de eerste dag van aankomst altijd het huis inspecteren. De bewoners waren dan nog even niet in beeld, dus wij konden de rommel goed in ons opnemen en een plan de campagne maken.

Opvallend was dat in bijna alle huizen het wasgoed de hoofdrol speelde. De bergen in Oostenrijk zijn daar vlakke hellingen bij vergeleken. Maar goed, moeders en ik probeerden ons een weg door een badkamer te banen waar ook de wasmachine stond. Het was een bovenlader.

Vastgenageld aan de grond

Opeens zie ik mijn moeder (tot aan haar dijen in het wasgoed) als vastgenageld stilstaan op een hoopje handdoeken. “Marja, ruik jij wat ik ruik?” Ik kijk mijn moeder aan en voel wel dat er iets helemaal mis is. Natuurlijk rook ik ook een bijna niet voor inademing bedoelde lucht. “Marja, ik denk dat ik een lijkgeur ruik…ik heb de oorlog meegemaakt en toen heb ik eenzelfde geur geroken.” Op zo’n moment sta je toch met stomheid geslagen tussen onderbroeken, sokken en andere narigheid.

Natuurlijk was nu voor mij het moment aangebroken om het ‘lijk’ te gaan zoeken. Snuf, snuf, snuf. Al snel kwam ik bij de bovenladerwasmachine uit. Het arme apparaat stond ook helemaal bedolven onder het wasgoed, maar inderdaad daar kwam de zeer penetrante geur echt vandaan. Een beetje gespannen begin ik de machine vrij te maken en hoopte toch niet echt iets van een lijk te gaan vinden. Mijn moeder bleef op gepaste afstand staan en had een blik in haar ogen “Heb het je toch gezegd”.  

Lijk uit de kast

Ondertussen had ik de wasmachine vrij en probeerde de bovenklep open te krijgen. Wat een stank, echt niet normaal! Begon hem nu toch ook wel een beetje te knijpen. Dus wat bleekjes rond de neus krijg ik uiteindelijk de klep open en kijk in het apparaat. Eerst kon ik niet goed zien wat er in zat. Na wat trekken en morren had ik een stuk van een sporttas te pakken. Nou, dat beloofde al niet veel goeds, brrr.

Einde verhaal: de tas was dus in de wasmachine gegooid met sportkleding, restjes brood met worst, een handdoek en sportschoenen. De eigenaar van de tas had nog wel het wasprogramma aangezet maar daar is het bij gebleven. Moeders en ik hebben van de zenuwen een beetje stom maar ook opgelucht staan giechelen. Dit hadden we echt nog nooit meegemaakt!

Eind goed al goed

Hopelijk kan ik tips delen die jullie helpen om de was net een beetje beter, efficiënter én vooral veiliger te doen. Moeten we alles radicaal anders doen? Wel nee. Maar wel net een stukkie beter, zodat onze lieve wasmasjientjes ook net een beetje langer meegaan!