Fruitvliegjes vangen, het is écht heel eenvoudig!

Fruitvliegjes vangen is makkelijker dan je denkt! Ik heb een paar handige tips hoe je ze voorkomt en hoe je ze verwijdert.
Fruitvliegjes vangen en bestrijden

Iedere week deel ik schoonmaaktips bij het Algemeen Dagblad online (inclusief een handige video!). Dit keer gaat dat over fruitvliegjes vangen. De zomer is bijna voorbij, maar die fruitvliegjes zitten er nog hoor! Toch is het niet zo lastig om van ze af te komen. Sterker nog, met deze handige tips is het hartstikke makkelijk.

Hoe ga je te werk? Om te beginnen: wat moet je doen om te voorkomen dat ze zich voortplanten? En wat moet je doen als ze er eenmaal zijn? Ik heb al eerder een bericht hierover gemaakt, maar merk dat heel veel mensen toch nog steeds vragen hebben. Vandaar een nieuw bericht. En aangezien fruitvliegjes niet de enige beesies zijn waar we last van kunnen hebben, heb ik ook handige tips voor bijen en wespen én ga ik je vertellen waarom je eigenlijk heel blij moet zijn met van die grote zwarte bromvliegen!

Fruitvliegjes vangen zo doe je dat

Nou, laten we beginnen met die fruitvliegjes. Want die zijn wel echt heel naar. Als eerste even een uitleg waarom we toch steeds van die fruitvliegjes hebben in onze keuken. Het is heel eenvoudig: fruitvliegjes zijn eigenlijk heel slim. Ze zoeken naar een rijke voedingsbodem waar hun nageslacht direct kan eten zodra ze geboren worden. Waar dan? In rijp of bijna rottend fruit over andere etenswaren die we laten staan of weggooien. Zodra de jonkies dan tot leven komen kunnen ze zich direct te goed doen aan energierijk voedsel. Dat verklaart ook waarom er zoveel fruitvliegjes zijn als je bijvoorbeeld de deksel van je vuilnisbak open doet. Maar wat te doen?

Lees ook

Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Nu je weet wat de voedingsbodem is voor fruitvliegjes, weet je eigenlijk ook direct hoe je kunt voorkomen dat ze zich gaan nestelen in je keuken. Zorg ervoor dat fruitvliegjes geen toegang hebben tot die voedingsbodem. Eet fruit niet alleen gewoon lekker snel op, maar zet het bijvoorbeeld ook in de koelkast. Laat ook geen etenswaren open en bloot op tafel of het aanrecht staan. Zorg er altijd voor dat het is afgedekt. Bijvoorbeeld met van die handige plastic bakken. En, zorg dat je vuilnisbak goed kan worden afgesloten én dicht blijft. Vervang ook regelmatig die vuilniszak, want met de warmte wordt alles wat in de zak zit met de minuut aantrekkelijker als voedingsbodem.

Fruitvliegjes vangen met azijn

Als je ze eenmaal hebt wil je er natuurlijk ook zo snel mogelijk vanaf komen. Dat kan met azijn. Fruitvliegjes vangen we met azijn en afwasmiddel. Vul een handig afsluitbaar bakje voor de helpt met azijn. Doe daar een paar druppeltjes afwasmiddel bij. Even goed schudden en wat gaatjes prikken in het dekseltje. Fruitvliegjes haten die geur en blijven dus ook weg. Je kunt natuurlijk ook iets neerzetten wat ze juist aantrekt maar waarbij ze direct verdrinken. Je hebt vast wel eens een glas rode of witte wijn laten staan waar de volgende dag direct een hele zwerm fruitvliegjes in lag. Verdronken en wel. Dat kan dus ook (alhoewel ik zelf dat glas liever op drink!).

Bromvliegen en ander gespuis

Ik ben tegen het doden van welk levend wezen dan ook. Dus ook tegen het doden van insecten (alhoewel ik me daar niet aan houd bij de mug, maar goed ook ik heb grenzen!). Insecten hebben een functie, wel meerdere functies. Bijen zijn essentieel voor ons leven hier op aarde dus dood nooit een bij! Echt, ze hebben het al zo moeilijk en ze zijn zo hard nodig. Maar voorkomen dat ze in je buurt komen kan natuurlijk wel. Bij bijen en wespen zet ik altijd iets verleidelijks in de buurt zodat ze daar op af gaan. Bromvliegen zijn ook heel belangrijk want die kunnen een indicator zijn van een wegrottend karkas ergens achter de koelkast of de oven. Wees dus dankbaar dat ze zo lief zijn om je een seintje te geven en jaag ze dan de deur uit! 🙂

Op de hoogte blijven!

Nou, ik hoop dat je weer wat aan mijn tips hebt gehad. Ik ben natuurlijk heel erg benieuwd naar wat jullie allemaal voor handige tips en tricks hebben. Deel ze hieronder, of op mijn Facebook pagina. En wil je op de hoogte blijven van meer handige schoonmaaktips? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief of volg mijn YouTube kanaal voor mijn wekelijkse tips.

Bekijk meer tips!

Dit lezen anderen nu
Houten snijplank schoonmaken met zout

Zo maak je je houten snijplank hygiënisch schoon

Je houten snijplank schoonmaken is heel erg belangrijk! Weet je hoeveel bacteriën erin achterblijven als je dit niet doet? Maar met deze natuurlijke methode, die ook door slagers wordt gebruikt, word je houten snijplank én je plastic snijplank weer helemaal hygiënisch schoon.
Boodschappen schoonmaken tegen coronavirus

Je boodschappen schoonmaken tegen het coronavirus

Moet je je boodschappen schoonmaken tegen het coronavirus? En hoe zit dat met geld, of je post? Ik laat zien hoe je dat het beste kunt doen in deze tijd. Want het is zeker heel verstandig om even een doekje te halen over de verschillende oppervlakken waarmee je in aanraking komt.
Wat is het verschil tussen soda en baking soda artikel

Wat is het verschil tussen soda en baking soda?

Wat is nu precies het verschil tussen baking soda en soda? Wij zijn in Nederland het meest bekend met de zogenaamde kristalsoda, ofwel gewone soda. Maar steeds meer mensen gebruiken ook baking soda bij de schoonmaak. Ik ga uitleggen wat het verschil is, want er zit wel degelijk een heel belangrijk verschil tussen beiden.