Tuinmeubels heb je in verschillende soorten en maten: hout, kunststof, wicker of textileen. Een tijdje geleden had ik een tip om specifiek houten tuinmeubels schoon te maken voordat dat winter begon. Maar ja, toen kreeg terecht heel veel vragen van mensen die zeiden: “Maar wat als ik tuinmeubels heb die NIET van hout zijn!” Tja, daar moet ik dan natuurlijk ook antwoord op geven. Dus bij deze. Ik ga uitleggen hoe we het beste onze tuinmeubels onderhouden zodat deze ook aanzienlijk langer meegaan.
Ideaal sopje
Regelmatig moeten we onze tuinmeubels onderhouden. Dat doe je het beste met groene zeep. Gewoon wat lauw warm water en groene zeep. Het is niet agressief en het meeste vuil verdwijnt direct. Is het vuil echt hardnekkig, dan zijn er tal van andere middeltjes waar je het mee kunt proberen. Maar voor gewoon regelmatig onderhoud zou ik dus zeggen: ouderwetse groene zeep. Uiteindelijk blijven de tuinmeubels vaak het hele jaar door in onze tuin of op het balkon staan, dus ze hebben ook aardig wat te verduren. Stal je ze ergens binnen, maar ze dan vooraf altijd eerst even schoon en zorg dat ze goed droog zijn.
Houten tuinmeubels onderhouden
Houten tuinmeubels kunnen ieder jaar wel een onderhoudsbeurt gebruiken. Hout wat niet in de olie wordt gezet, krijgt een mat grijze kleur. Bij tuincentra zijn speciale middelen te koop om de tuinmeubels te ‘ontgrijzen’. Zoals ik vorige keer ook al aangaf: het regelmatig reinigen en onderhouden kun je op een veilige manier doen met water, groene zeep en een borstel. Zit er hardnekkige groene aanslag op de meubels die niet weg willen met groene zeep, dan zijn daar ook voldoende reinigingsmiddelen voor te krijgen. Ik probeer het zelf altijd eerst nog even met mijn groene zeep, maar voeg er dan een paar eetlepels kristal soda aan toe. Dit zou al voldoende moeten zijn voordat je aan allerlei vreselijke middeltjes begint. Na het reinigen en drogen is het aan te raden om de tuinmeubels in de olie te zetten.
Kunststof tuinmeubels onderhouden
Ook kunststof tuinmeubels onderhouden is belangrijk. Plastic is heel gevoelig voor vervuiling van de gladde oppervlakten. Vuil hecht zich aan de bovenlaag van de meubels. Regelmatig schoonmaken met een sopje van water en een klein dopje allesreiniger zou al voldoende moeten zijn. Ook kun je water met wat natuurazijn en baking soda gebruiken. Baking soda is een stuk milder dan gewone soda, dus dat is beter voor het plastic. Gebruik altijd een zachte spons. Dus geen schuursponsjes of iets dergelijks, dat tast het plastic aan en dan is het niet meer te redden.
Wicker en textileen onderhouden
Bij meubels van wicker en textileen zou ik ook kiezen voor in de eerste plaats een zachte borstel en een sopje van groene zeep. Beiden zijn een kunststofvezel die je niet wil beschadigen. Het materiaal is ook niet goedkoop namelijk. Doe dit regelmatig zodat het vuil zich niet gaat hechten. Bij hardnekkige vervuiling kan een krachtreiniger gebruikt worden. Maar omdat het om een heel specifiek materiaal gaat wat toch best gevoelig is zou ik hier toch kiezen voor een reinigingsmiddel dat er speciaal voor is gemaakt. Op tuinmeubelen.nl vind je de juiste middelen die je kunnen helpen.
Mooie tuinmeubels zitten lekkerder. Houten en Wicker meubels zijn ook kostbaar en het is daarom de moeite waard om ze goed te onderhouden. Zo heb je er jarenlang plezier van! Dat willen we toch allemaal?
Marja Middeldorp
Hallo, ik ben Marja! Samen met mijn moeder heb ik bij RTL4 het programma 'Hoe Schoon Is Jouw Huis?' gepresenteerd. Als huishoudcoach help ik mensen hun huis én hun leven op orde krijgen. En nu help ik jou hier online, met handige tips, tricks en de laatste nieuwtjes.