De tapijtkever, hij zegt knaag knaag knaag en voor je het weet lijkt het alsof je tapijt of vloerkleed ongeveer antiek is, zo versleten. Dat is dus ook wat we vaak denken. Het zijn piepkleine kevertjes die, net als de huisstofmijt, niet met het blote ogen te zien zijn. Maar oh, wat kunnen ze veel schade aanrichten! Daarom vandaag een tip waar je me nog lang dankbaar voor zult zijn, althans dat hoop ik dan maar.
Aangenaam, ik ben de tapijtkever
Eerst even voorstellen, wie is die tapijtkever nu eigenlijk. Als je er nog nooit van gehoord hebt, je bent niet de enige. Hij (of zij) behoort tot de familie van spekkevers, museumkevers (zelf ook nog nooit van gehoord) en de pelskevers. Misschien dat hij daarom ook zo’n intrigerende, zacht uitziende buitenkant heeft met allerlei verschillende kleuren. Ze zijn maar 4 tot 5 mm groot en schijnen als de beste te kunnen vliegen. Bbbrrrr!
In het voorjaar en de zomer vliegen ze buiten rond om zich te voeden met stuifmeel en nectar. Maar het zijn de larven van de tapijtkever die de meeste schade aanrichten. Ze zijn dol op natuurvezels in tapijten, kleden, gordijnen en zelfs opgezette dieren. Zuivere wol zoals kasjmier vinden ze helemaal een feest!
Volg jij me al op mijn Youtube kanaal? Iedere woensdag deel ik hier een nieuwe super soptip en als je je abonneert op mijn kanaal krijg je automatisch bericht als deze online staat.
Tapijtkever bestrijden doe je zo!
De beste manier om de tapijtkever te lijf te gaan is gewoon: de stofzuiger! Een goed werkende stofzuiger is niet tegen te gaan voor het kevertje. Maar, inderdaad er is een grote maar. Waar we meestal de mist mee ingaan is met de goede werking van de stofzuiger. Ga maar eens na, hoe vaak kijk je de stofzuiger na of alles goed werkt en hoe vaak maak je de filters schoon? Waarschijnlijk niet vaak of helemaal niet, tenzij de stofzuiger stopt met werken. Maar dan is het al te laat.
Check alle onderdelen
Iedere week controleer ik, voordat ik ga stofzuigen, of alle onderdelen nog goed zitten, schoon zijn én goed functioneren. Zelf heb ik nog een stofzuiger met zak. Het is dus heel belangrijk om ook te checken of de zak er goed inzit. Het klikt allemaal zo logisch en ‘dommig’, maar de meeste stofzuigers functioneren niet optimaal. Slecht voor de machine, want die draait op volle toeren. Maar het is ook niet goed voor het uiteindelijke resultaat. Als de stofzuiger niet op volle kracht z’n werk kan doen blijft er heel veel achter wat we niet met het blote oog zien. En de tapijtkever is daar één van!
Conclusie
Hoe kom je het beste van de tapijtkever af? Goed en grondig stofzuigen, met een stofzuiger die optimaal functioneert. En die mensen die een zakloze stofzuiger hebben, voor jullie geldt precies hetzelfde, want ook jullie stofzuigers hebben nog voldoende andere onderdelen die het resultaat kunnen beïnvloeden. En als laatste: eens in de zoveel tijd leen ik even een stoomreiniger van iemand waarmee ik nog eens grondig alles extra schoonmaak. Maakt alles ook weer lekker fris!
Volg me voor meer tips!
Dit was alles wat je moest weten over de tapijtkever en hoe je die het beste kunt bestrijden. Maar wil je meer tips voor een schoon en lekker opgeruimd huis? Volg dan mijn Facebook pagina of abonneer je op mijn Youtube kanaal. Je kunt natuurlijk ook hieronder een berichtje achterlaten, of een handige tip delen als je die hebt. Alles is welkom!