Onderhoud van leer is een vak apart. Dit wordt dus een leerzaam item!

Onderhoud van leer is écht een vak apart. Maar ik krijg er wel heel veel vragen over, want het is een populair onderwerp bij jullie.
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Leer is niet echt ‘mijn ding’. Ik weet wel hoe ik in basis leer moet onderhouden, maar mijn moeder is echt een expert in dit onderwerp. Zij heeft die speciale lederen touch, die bij mij ontbreekt. En dat terwijl het echt een heel populair onderwerp is.

Jullie vragen beantwoorden

Iedere week krijg ik wel een vraag over het behandelen en/of schoonmaken van leer. Hier op mijn eigen website en social media, maar ook via mijn column in het Algemeen Dagblad. Het is ongekend hoeveel van jullie hierop reageren. En dan antwoord ik altijd: “Ik ga het voor je uitzoeken en kom hier binnenkort op terug!” Tja, als ik dat zeg moet ik het natuurlijk ook doen.

Daarom deze maand alles over leer onderhouden en schoonmaken. Maar ook alles over verschillende leersoorten. En leer is heel populair in Nederland. Vroeger was dit al zo omdat er weinig andere grondstoffen waren die gebruikt konden worden voor het maken van bijvoorbeeld tassen. Maar, ondanks dat dat nu anders is blijft leer een populair product dat heel erg in trek is bij ons allen. 

 

LEES OOK DEZE COLUMN:
De boel eens lekker afstoffen, daar wordt iedereen blij van

 

Daar zit een geurtje aan

Toch was vroeger het proces om leer te maken heel vies en vooral ‘sterk geurend’. En dat is nog heel zacht uitgedrukt. Vroeger werd namelijk urine gebruikt om de dierenhuiden in te weken. Zo loste het vet en de vacht op. Je kunt je voorstellen dat dat niet bepaald lekker zal hebben geroken! Daarom werden leerlooierijen in Amsterdam bijvoorbeeld naar plekken buiten de stadsmuur verplaatst. 

Ik heb me zelfs laten vertellen dat de openbare toiletten in Amsterdam door de gemeente gebruikt werden om urine op te vangen voor de leerindustrie. Slim als dat echt zo was, maar ik heb het niet terug kunnen vinden via mijn beste vriend Google. Laten we het dus maar bij een leuk verhaal houden, wat wel aannemelijk klinkt. 

Leer weer mooi maken

Waar ik inmiddels ook achter ben gekomen is dat leren bankstellen heel erg populair zijn bij jullie. Dat is waar ik dan ook de meeste vragen over krijg. Dus, op naar mijn lieve moedertje die 100% de grootste autoriteit op het gebied van leer schoonmaken en onderhouden is… (Althans, in mijn beleving!). Zij gaat ons, op haar 90ste jaar, helpen om leer weer prachtig te laten schijnen. Ik ga bij haar langs om haar alles over dit onderwerp te vragen én om haar te laten demonstreren hoe zij het precies doet. Volgende week dus al haar eerste tip!

Moeders heeft ook beloofd om een lijstje te maken met schoonmaaktips voor verschillende soorten leer. Dat lijkt mij dus superhandig! Heeft ze voor mij nooit willen doen!!! Maar voor jullie gelukkig wel 🙂 

Fijne Paasdagen alvast en veel liefs,

Marja kus