Wat is het verschil tussen soda en baking soda?

Wat is nu precies het verschil tussen baking soda en soda? Wij zijn in Nederland het meest bekend met de zogenaamde kristalsoda, ofwel gewone soda. Maar steeds meer mensen gebruiken ook baking soda bij de schoonmaak. Ik ga uitleggen wat het verschil is, want er zit wel degelijk een heel belangrijk verschil tussen beiden.
Wat is het verschil tussen soda en baking soda artikel
Wat is het verschil tussen soda en baking soda artikel

Laat ik maar gelijk beginnen met het belangrijkste verschil tussen soda en baking soda. Ze doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit ‘m in het feit dat gewone soda, ook wel kristalsoda of schoonmaaksoda genoemd, zuur tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.

En precies dit verschil maakt gewone soda niet alleen een stuk krachtiger en beter voor de schoonmaak, het zorgt er ook voor dat je nooit, maar dan ook echt nooit, gewone soda kunt gebruiken voor bakken, koken of beauty rituelen. Baking soda kan dit wel. Gewoon omdat het écht veel minder krachtig is.

Kristalsoda of schoonmaaksoda

Tja, deze ouderwets vertrouwde soda is in Nederland eigenlijk overal wel te koop. Onze moeders en grootmoeders gebruikten het al. Maar pas op! Zoals ik hierboven al uitlegde: verwar het niet met baking soda want het is écht niet voor intern gebruik. Ga er dus zeker niet mee bakken en gebruik het ook niet als tandpasta.

Het komt in de meeste gevallen in de vorm van (grove) korrels. Vandaar ook de naam kristalsoda. Deze zakken van het merk Tricel liggen in vrijwel alle supermarkten bij de huishoudelijke producten. Gewoon in van die zakken. Heel betaalbaar en altijd goed om in huis te hebben. Wel hoor ik heel vaak van mensen dat ze zich afvragen waarom de soda klontert en hard wordt. Maar daar is een heel goede reden voor. Water!

Waarom klontert soda?

 Mijn moeder is inmiddels in de negentig en die zegt altijd tegen me: “Mar, die soda klontert, ik moet het altijd op het aanrecht slaan voordat ik het gebruik. Vraag jij nou eens waarom dit is en of ze dat kunnen veranderen!” “Ja mam, zal ik doen.” Dus zo gezegd zo gedaan. Ik heb het bij Tricel op het hoofdkantoor gevraagd en wat blijkt, er is een heel belangrijke reden waarom dit is.

Droge, poederachtige soda is de meest pure vorm van soda. Bij andere merken vind je deze vorm vaak. Maar, soda in z’n meest pure vorm kan nogal heftig zijn in gebruik. Een beetje agressief zelfs. Daarom wordt er bij Tricel water toegevoegd aan de soda, om het licht te verdunnen. De werking blijft heel krachtig, zoals we dat gewend zijn. Maar, het is veel beter voor gebruik door consumenten. Hierdoor gaat het wel wat klonteren als het langer ligt. Goed ezelsbruggetje dus: als je soda klontert weet je dat er water in zit en dat deze veiliger is voor dagelijks gebruik bij de schoonmaak.

Grove soda of fijne soda?

Dan heb je ook nog grove soda en fijne soda. Maar wat is precies het verschil? Het hangt af van de klus die je doet. De grove soda is meer voor het stevige werk, denk aan het ontstoppen van een afvoer. Terwijl de fijne soda meer geschikt is voor de kleinere schoonmaakklussen. Je kunt er bijvoorbeeld een allesreiniger mee maken.

Baking soda om te bakken

Als het om schoonmaken gaat, dat blijf ik gewoon echte, ouderwetse soda gebruiken. Deze is krachtiger als je echt alles goed schoon wil hebben. En, het is een heel veelzijdige poetskoning. Maar, dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit baking soda kunt gebruiken. Voor je heerlijke baksels is het perfect, want daar is het ook voor bedoeld. Maar voor de schoonmaak is het domweg niet efficiënt. Je hebt er uiteindelijk heel veel van nodig om enigszins hetzelfde resultaat te krijgen als bij gewone soda. 

Maar wil je je gezicht of je tanden mooi schoonmaken? Ja, dan kun je wel weer baking soda gebruiken. Wij noemen het in Nederland ook wel zuiveringszout en dat is niet voor niets. Het heeft namelijk ook echt een zuiverende werking als het om je huid of tanden gaat. Er zijn tegenwoordig zelfs tandpasta’s die zuiveringszout als ingrediënt gebruiken. Ik zeg, lekker doen. En dan gebruik je de juiste soda voor de juiste taak: kristalsoda voor de schoonmaak, baking soda voor koken en beautyrituelen.

Blijf op de hoogte!

Ik hoop jullie weer wat aan mijn tips hebben gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie tips, tricks en ervaringen. En, wil je iedere maand op de hoogte blijven van de laatste tips? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Boodschappenlijstje

Voor wie nog even wil weten welke spullen ik gebruikte in de video, dit is mijn boodschappenlijstje:

👉 Tricel soda grof: https://bit.ly/tricel-soda-grof 
👉 Tricel soda fijn: https://bit.ly/tricel-soda-fijn

Dit lezen anderen nu
Groente en fruit schoonmaken

Groente en fruit schoonmaken

Moet je groente en fruit schoonmaken voor gebruik? En, was je daarmee alle bestrijdingsmiddelen weg die zijn gebruikt? Het antwoord is wat ingewikkelder.
Schoonmaken met koffie

Schoonmaken met koffie

Schoonmaken met koffie, doe jij het al? Veel mensen weten het niet maar de koffiedik die we normaal weggooien is ideaal voor sommige klusjes.
3 handige schoonmaaktips met azijn

3 handige schoonmaaktips met azijn

Deze 3 handige schoonmaaktips met azijn vind ik zelf onmisbaar in mijn huishouden. Natuurazijn vind ik namelijk een top middel waar ik niet zonder kan.
Boodschappen schoonmaken tegen coronavirus

Je boodschappen schoonmaken tegen het coronavirus

Moet je je boodschappen schoonmaken tegen het coronavirus? En hoe zit dat met geld, of je post? Ik laat zien hoe je dat het beste kunt doen in deze tijd. Want het is zeker heel verstandig om even een doekje te halen over de verschillende oppervlakken waarmee je in aanraking komt.