Vlekkengids voor vlekken op leer

Heb je vlekken op je mooie leren meubelen? Mijn moeder heeft een kleine vlekkengids gemaakt voor vlekken op leer. Hier zijn ze!
1 keer gedeeld
0
0
0
1
0
0

Hoop dat (vooral) mijn moeder Liny en ik jullie hebben kunnen helpen om ‘leerzaam om te gaan met leer’.  Het is en blijft een lastig onderwerp. Mijn moeder heeft er nachten slecht door geslapen: “Heeft iedereen het nu wel goed begrepen?” Ik kon niet op bezoek komen of moest eerst naar haar mooie lederen fauteuil kijken, die dagelijks opgewreven wordt en daardoor al twintig jaar een deel van haar huiskamer vult.

Vlekkengids voor leer

Zoals beloofd heeft moeders heeft mij een lijstje gegeven met schoonmaaktips, daar verander ik geen woord aan…want anders heb ik het (mocht het mislukken) gedaan! Zo zijn we nu ook wel weer in de familie. 

Levertraan, lippenstift of schoensmeer

Tja, laten we maar meteen met nare vlekken beginnen. Voor deze vlekken gebruikt mijn moeder terpentine. Licht deppen en afnemen met water. Goed drogen en klaar.

Limonadevlekken             

Maak een licht sopje van lauw warm water met een paar drupjes wasmiddel. Dep de vlek vervolgens met een vochtige schone doekje en laat drogen.

 

LEES OOK
Leer schoonmaken en onderhouden volgens mijn moeder

 

Mosterdvlekken

Vul een bakje met warm water en een eetlepel natuurazijn. De vlek mee deppen en weer goed laten drogen.

Havermout (pap) of urine    

Maar een sopje van Biotex Groen. Vlek mee bewerken en goed naspoelen. Vervolgens natuurlijk goed laten drogen.

Lijm- of nagellakvlekken

Hier gebruikt mijn moeder altijd aceton of thinner voor. Ook weer licht deppen, goed afnemen en drogen. 

Wijnvlekken

Geloof het of niet maar vul een bakje met water en voeg een scheut gin of jenever toe. Het werkt echt! 😊

Gepigmenteerd leer        

Dit leer is het makkelijkst schoon te maken. Wil je zien hoe je dit goed doet, ga dan naar mijn TikTok account. Hier laat mama precies zien hoe je dit doet!

LET OP! Iedere vlek moet je altijd van buiten naar binnen behandelen. En het liefste deppen. Zo maak je de vlek niet groter. En, probeer altijd eerst even uit op een onzichtbaar stukje leer om zeker te weten dat de oplossing werkt. 

Nou dat was het dan. Mede namens mijn moeder succes toegewenst met het schoonmaken en onderhouden van je prachtige leren voorwerpen. Hopelijk hebben we een klein steentje kunnen bijdragen.