Een tijdje geleden kreeg ik een vraag van Jitske. Via mijn Facebook pagina vroeg ze hoe ze haar glazen douchecabine weer schoon kon krijgen. Het glas was schoon en stralend, maar onderaan zat een strook met hardnekkig vuil wat ze maar niet weg kreeg.
Ik hoor deze vraag heel vaak. Zeepresten, vettigheid, kalkaanslag, combineer ze en je hebt dit schoonmaakprobleem. Het geldt overigens niet alleen voor glas, ook voor tegels, badkuipen, voegen, noem maar op. De oplossing is voor alle situaties hetzelfde.
Badkamer schoonmaken
De badkamer schoonmaken is belangrijk. Het is een plek waar we veel tijd doorbrengen. Je wast je iedere dag, waarbij je gebruik maakt van doucheproducten, zoals een douchegel of haarverzorging van Beautyplaza. Maar, vaak heb je niet de tijd om alles weer goed droog te maken. Wat te doen? In het geval van Jitske, die een gelige strook met vuiligheid had, is de oplossing als volgt. Om te beginnen gebruikt ze te veel zeep, douchegel, shampoo of vul maar in wat je gebruikt. Te veel van alles is niet goed. En, dat in combinatie met kalkaanslag is al helemaal niet goed! De oplossing: kristalsoda. Dit is namelijk een superontvetter én een goede ontharder, waardoor kalkaanslag makkelijker weggaat.
Voegen schoonmaken
Laten we beginnen met de voegen, want dit is iets waar we allemaal mee te maken krijgen in onze badkamer. Uiteraard is het verstandig om na iedere douchebeurt een raamtrekker en een droge doek te gebruiken om het glas, de kranen, de tegels én de voegen droog te maken. Zo krijgt kalkaanslag nooit of nauwelijks kans. Maar, dat is natuurlijk de ideale situatie.
Als we dit allemaal netjes zouden doen, zou ik nooit meer een vraag hierover krijgen. Dus, wat kunnen we eraan doen als we wél kalkaanslag én gele aanslag hebben van de zeepresten die achterblijven? Ik maak een papje van warm water en kristalsoda. Hiermee bedek ik alle voegen. Dan even laten intrekken zodat de soda z’n werk kan doen. Daarna ga je met een borsteltje en kokend water over de voegen heen en klaar ben je. Vergeet hierbij jezelf niet te beschermen met een paar schoonmaakhandschoenen. En, doe dit regelmatig – eens in de twee weken – want anders krijgt de kalkaanslag de kans om zich diep te nestelen in je badkamer en dat willen we niet!
Kalkaanslag
Die mooie glazen wanden in onze badkamers kunnen op een gegeven moment dof worden door de kalkaanslag die hierop achterblijft. Dat is zonde én ook helemaal niet nodig. Maar, hoe komt die kalk daar eigenlijk? Het begint natuurlijk met de hardheid van het water. Dit verschilt per gemeente. Waar ik woon is het water gelukkig heel zacht. Dat betekent dus dat er minder kalk in het water zit. Amsterdam daarentegen staat bekend om z’n harde water. Hier zit dus meer kalk in. Voor je gezondheid niet erg, maar voor je badkamer wel.
Mensen in Amsterdam zullen dus merken dat ze sneller last hebben van kalkaanslag. Ik gebruik voor de glazenwanden goudzeep met een beetje natuurazijn. Dus een emmer met lauw warm water vullen, een goede lepel goudzeep toevoegen én een klein scheutje natuurazijn. Géén schoonmaakazijn dus, die vraag krijg ik ook heel vaak. Nee, ik gebruik echt natuurazijn. Gewoon die doorzichtige die je ook voor de sla kunt gebruiken. Goudzeep ontvet heel goed, natuurazijn is weer goed tegen kalk. En zo heb je dan de perfect combi gevonden.
Badkamer ook schoonhouden!
Onze badkamer is schoon, nu moeten we het zo houden! Om het mezelf wat makkelijker te maken gebruik ik een middel wat veel huishoudens waarschijnlijk gewoon in de kast óf garage hebben staan: autowax. Na het douchen of schoonmaken zorg je dat het glas of de badkamertegels goed droog zijn. Wrijf de autowax op het glas en boen het meteen goed uit. Die autowax laat een dun laagje achter waardoor kalkaanslag niet kan hechten. Ideaal! Op die manier maken we het onszelf een stuk makkelijker om alles goed bij te houden.
Marja Middeldorp
Hallo, ik ben Marja! Samen met mijn moeder heb ik bij RTL4 het programma 'Hoe Schoon Is Jouw Huis?' gepresenteerd. Als huishoudcoach help ik mensen hun huis én hun leven op orde krijgen. En nu help ik jou hier online, met handige tips, tricks en de laatste nieuwtjes.