Vettige vlekken op je deuren verwijderen

Heb je vettige vlekken op je deur en kom je er maar niet vanaf? Dan heb ik dé oplossing waarmee het wel lukt!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

In verschillende huizen kom ik het tegen. Zelfs in die van mij! Vettige vlekken op je deur. Niet op de deurklink, want die maken we meestal wel schoon, maar echt er omheen.

Het zijn de vetvlekken die we vaak vergeten en die vervolgens lastig zijn weg te poetsen. Het komt omdat we de deur ook veel met onze handen beetpakken. Logisch, want open je de deur ja dan pak je de deurklink vast. Maar doe je de deur dicht óf open je een deur die al op een kier staat, dan pakken we alleen de deur vast. Daarom doe ik vandaag die vettige vlekken voor eens en voor altijd in de ban!

Even afstoffen

We beginnen met afstoffen, want ook op de deur zit stof. En, wil je iets schoonmaken dan wil je dat het stofvrij is. Ik doe dat met een plumeau, een Swiffer óf een oude sok. Daarbij vergeet ik ook niet de scharnieren te doen, want ook daar kan heel wat stof zitten.

Het ideale sopje

Het materiaal waar de deur van gemaakt is bepaalt welk sopje je moet gebruiken. Voor gelakte deuren en kunststofdeuren vul je een klein emmertje met lauw warm water en een beetje goudzeep (bij veel mensen ook wel bekend als groene zeep). Heb je een houten deur, dan gebruik ik altijd een emmertje met lauw warm water en een heel klein scheutje ammoniak. 

Ja ja, ik hoor je al roepen: ‘Ammoniak, bah!’ maar het is nog steeds een super ontvetter én zeep wil je niet op je houten deuren gebruiken omdat het in de nerf van het hout gaat zitten. Probeer dat er maar eens uit te krijgen! Zo, nu nog een emmertje met schoon lauw warm water klaarzetten. Deze gebruiken we straks. Ik leg ook altijd een droge handdoek onder de deur want je wil niet dat je mooie vloer of tapijt nat en vies wordt. We kunnen aan de slag.

Vettige vlekken verwijderen

We beginnen met het sopje én een washandje. Een washandje vind ik handig omdat je hiermee in alle hoeken en gaten komt. Dat is met een spons of borsteltje een stuk moeilijker. Even uitwringen en met het washandje de deur schoonmaken. Ik doe dat altijd van boven naar beneden én ik begin eerst met de bovenste helft. Daarna is de onderste helft aan de beurt.

Nadat je de deur hebt schoongemaakt pak je een schoon doekje of washandje en gebruik je het schone water. Hiermee ga je nogmaals over de deur, zodat al het zeep weg is. En, jullie kennen me, ik wrijf altijd alles nog eens na met een droge zachte microvezeldoek. Zo glanst je deur ook weer mooi én weet je zeker dat alles droog achterblijft.

Hardnekkige vetvlekken

Maar ja, het kan zomaar gebeuren dat er vettige vlekken blijven zitten, simpelweg omdat ze heel hardnekkig zijn. In dat geval pak ik nogmaals het washandje en doe er wat onverdunde groene zeep op. Hiermee herhaal ik de handeling. Dit wil eigenlijk altijd wel helpen. Bij de houten deur gebruik je wat onverdunde ammoniak.

Scharnieren schoonmaken

Scharnieren zijn ook belangrijk om schoon te maken. Hier gaat namelijk heel veel stof tussen zitten. En omdat de scharnieren van zichzelf al vettig zijn – tegen het piepen – kan dit een flinke ophoping van stof veroorzaken. Dus, als je toch al bezig bent met het schoonmaken van de deur, neem dan de scharnieren ook meteen mee. Daarna wel weer even opnieuw invetten, want anders zit je straks wél met een piepende deur en dat wil je niet!

Extra tip tegen lijmresten

Dan heb ik nog een extra tipje tegen lijmresten. Deuren zijn namelijk een populair object om dingen op te plakken. Stickers, kunstwerken én creatieve kinderen die er van alles op achterlaten. De lijmresten die blijven zitten zijn heel eenvoudig te verwijderen met een watje én wat lampenolie of wasbenzine. Het verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Doe wat van de lampenolie of wasbenzine op het watje of wattenschijfje en wrijf hiermee over de plek waar de stickerresten zitten. Als het goed is komt het er nu heel makkelijk vanaf. Maar, je kunt ook het watje er even op laten zitten zodat de lampenolie of wasbenzine wat kan intrekken. Daarna veeg je het heel makkelijk weg en sop je het na met je sopje en je droge doekje.

Bron: AD.nl